HAYIRSEVERİMİZ

MUSTAFA DÖRTÇELİK

(Yugoslavya, Taşlıca, 1922) Hayırsever işadamı. Ailesi 1925´te Bursa´ya göçtü. Henüz altı yaşında iken babasını kaybetti. İlkokulu bitirdikten sonra ortaokula başladı, ancak ekonomik olanaksızlıklar nedeniyle öğrenimini bırakmak zorunda kaldı, aileyi geçindirmek için çalışmaya başladı. Kısa sürede çalışkanlığı duyulunca, o sıralarda günümüzdeki Donuk Çarşısı´nın olduğu yerin bitişiğinde bulunan Türk-Japon Fabrikası´na alındı. İkinci Dünya Savaşı yıllarında dört yıl süreyle askerlik yaptı. 1948´de dört tezgâh satın alarak ilk işyerini açtı. 196l´de adıyla anılan tekstil fabrikasını kurdu. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası´nda (BTSO) yönetim kurulu üyeliği ve ikinci başkanlık yaptı. Zamanla işlerini geliştirerek Bursa´nın sayılı işadamları arasına girdi. Eğitim konusuna önem verdi, Bursa Yıldırım´da 4, Nilüfer'de 1 ilköğretim okulu ile İnegöl ve Mudanya´da meslek liseleri, Bursa Nilüfer´de Teknik Öğretim Lisesi ve Öğrenci Yurdu yaptırarak Milli Eğitim´e bağışladı. Nilüfer´de yaptırdığı Huzurevi 1998de hizmete girdi. Daha sonra çocuk hastanesini bitirerek Bursa halkının kullanımına sundu.

Beş yaşında simit satarak çalışma hayatına atılan merhum işadamı Mustafa Dörtçelik, kazandığı paranın büyük bölümünü Bursa ve çevresinde yaptırdığı hayır işlerine harcadı.

06-03-2019

Yayın: 06.03.2019 - Güncelleme: 27.10.2023 15:12 - Görüntülenme: 936