VELİLERİMİZİN HAK VE SORUMLULUKLARI

ÖĞRENCİ VELİSİNİN HAKLARI, GÖREV VE SORUMLULUKLARI:

Öğrenci Velisi: Öğrencinin; anne, baba veya yasal sorumluluğunu üstlenip eğitimiyle ilgilenen kişidir.

Her öğrencinin bir velisinin olması zorunludur. Öğrenciler için, öğrencinin eğitim-öğrenim durumu ile yakından ilgilenebilecek, anne, baba veya yasal sorumluluğunu üstlenen kişidir.

Öğrenci velisinin hakları:

Bilgilendirilmek,

Adil ve saygılı davranış görmek,

Eğitim için gerekli her türlü teknolojiden ve materyallerden yararlanmak,

Okul Aile Birliği aracılığıyla yönetime katılmak,

Öğrenci velisinin sorumlulukları:

Çocuğun her gün okula zamanında ve derslere hazır, okulun kılık kıyafet kurallarına uygun bir şekilde gitmesine yardımcı olmak, her türlü devamsızlıklarda okul yönetimini bilgilendirmek,

Öğretmen tarafından öğrenciye kazandırılan davranışları ev yaşantısında desteklemek,

Bilgi edinmek ve toplamak amacıyla gönderilen her tür anket ve formu doldurup zamanında geri iletmek,

Çocuğun ihtiyaç duyduğu durumlarda ev çalışmaları ve projelerine katkı sağlamak, ancak onun yerine yapmamak,

Çocuğun ruhsal ve fiziksel durumundaki değişmeler hakkında okulu zamanında bilgilendirmek,

Okulun bilgi bültenleri, haberleri, işleyiş kuralları ve toplantıları hakkında bilgi sahibi olmak, (okul web sitesini takip etmek)

Çocuğunun toplumsal hizmet kurumlarında gönüllü olarak çalışmasını, sosyal sorumluluk projelerinde görev almasını desteklemek,

Çocuğunun okul arkadaşları ve onların ailelerini tanımaya çalışmak,

Veli toplantıları, veli öğretmen görüşme gün ve saatlerine düzenli olarak katılmak,

Çocuğunun internette zararlı içeriklerin yer aldığı sitelere erişmesini engellemek,

Okul rehberlik servisi ile işbirliği içinde çocuğun gelişimini takip ederek yapılacak çağrılara uymak,

Çocuğun yaşadığı çevrede gerçekleştirilen sosyal ve kültürel etkinliklere katılımını sağlamak,

Adres ve telefon değişikliklerini en az on beş gün içerisinde okul idaresine bildirmek,

Okul bilgi iletişim ve paylaşım organlarını düzenli olarak takip etmek,

Özel günlere, proje ve performans sunumlarına, kutlama ve törenlere katılmak, çocuğun hazırlığı için ihtiyacı olabilecek desteği vermek,

Okul-Aile İşbirliği Süreci

Öğrenci Velileri, eğitim öğretim sürecinin vazgeçilmez öğesidir,

Okul ve ailenin ortak dil kullanmaları, ortak tutum içinde olmaları eğitimin kalitesini ve verimini arttırır.

Öğrencilerin; sınav tarihleri, notları, devamsızlıkları, okudukları kitaplara ait bilgilere; e-okul veli bilgilendirme sisteminden ulaşabilirisiniz.

Öğrenci Velisine işleyiş ile ilgili bilgi aktarımı öğrenci tarafından veliye ulaştırılan bültenler ile sağlanır.

Öğrenci Velisi ile olan iletişimde öğrencinin etkin rol alması, sorumluluk bilincinin gelişmesinde etkin rol oynar,

Bu bültenler aynı zamanda okul web sayfası yoluyla Öğrenci Velisine iletilir. Gerek duyulduğunda SMS yoluyla da bilgilendirme yapılır,

Duyuruları öğrencilerinden düzenli alamayan velilerin, okul yönetimi ve rehberlik servisi ile konuşarak, çocukların bu disiplini kazanmalarında etkili olacak yönlendirme ve uyarılarda iş birliği yapmaları beklenir,

Aile ya da okul tarafından gözlemlenen sorunların iş birliği ile çözülmesi esastır.

Veliler, diğer öğrencilere okul sınırları içerisinde ve servislerde herhangi bir şekilde müdahalede bulunamaz.

Veliler resmi törenler, etkinlikler, proje sunumlarında, sınıf ve öğretim alanlarını ziyaret ederler, sosyal projelerde öğrencilerimizle iş birliği içinde bulunurlar.

Velileri bilgilendirmek ve öğrenci gelişimlerini takip etmek amacıyla her dönem sonunda bütün öğrencilere karne verilir. Karnede, öğrencinin derslerdeki başarısı ile davranışlarına ilişkin değerlendirme sonuçları ve okula devam durumu gösterilir.

Öğretmen-Veli görüşme saatleri okul yönetimince planlanır. Ders saatinde öğretmen öğrenci velisi görüşmesi yapılmaz. Özel durumlarda okul yönetiminden randevu almanız önerilir.

Veliler, okul yaşantısında çocukları ya da genel öğrenme süreci ile ilgili gözlemlerini, sorunlarını okulun ilgili birimleri ile aşağıdaki basamakları takip ederek paylaşır:

Okul Ziyareti > Sınıf ve Şube rehber Öğretmeni > Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi > Müdür Yardımcısı > Okul Müdürü

Veli Toplantıları:

Ders yılı başında veliyi bilgilendirme toplantısı ve ders yılı içinde her dönemde en az bir kez veli toplantısı düzenlenir.

Toplantı gün ve saatleri; duyuru yazısı, web sitesi aracılığıyla velilere duyurulur. Veliler, toplantılara duyuruda belirtilen gün ve saatte katılır.

Veli-Okul Yönetimi Görüşmeleri

Velilerimizin bilgilenme, düşünce, fikir ve önerilerini okul yönetimine iletebilme amacıyla hafta içi her gün okul yöneticileriyle görüşme olanakları vardır.

Velilerimizin görüşme taleplerini ileterek ilgili yöneticiden randevu almaları görüşmenin niteliğini yükseltecektir.

Veli-Öğretmen Görüşme Saatleri

Öğrenci Velisi-Öğretmen paylaşımını bireysel ortamda gerçekleştirmek amacıyla her öğretmenimiz için görüşme saati belirlenir. Velilerin, dönem başında belirlenen veli görüşme saatlerine uymaları beklenir. Görüşmeler veli görüşme odasında, dönem sonlarından 15 gün öncesine kadar yapılır. Belirlenmiş gün ve saatlerin dışında görüşme talebi olan veliler ilgili öğretmenden randevu almalıdır.

Veli-Okul Ziyaretleri

Veliler; çocuklarını görmek, unutulan araç gereçleri iletmek istediklerinde ilgili müdür yardımcısından yardım isterler.

Velilerin, ders saati içinde koridorlarda bulunmaları, sınıf pencerelerinden bakmaları öğrencilerin dikkatinin dağılmasına neden olmaktadır.

Öğrenci velisi çocuğunu almaya çıkış saatinde gelebilir.

Yayın: 15.02.2019 - Güncelleme: 25.12.2023 07:56 - Görüntülenme: 2163